Het verschil tussen moeten en willen

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 om 10:58

Auteur: Loewie van Uden

 

Heb je er wel eens op gelet hoe vaak je zegt:

‘Ik moet boodschappen doen’

‘Ik moet werken’

‘Ik moet afvallen’

‘Ik moet mijn diploma halen’

‘Ik moet nog even deze mails beantwoorden’

Hoe vaak leiden deze activiteiten tot activiteiten die je helemaal niet leuk vindt? Of tot activiteiten waar je na verloop van tijd mee stopt doordat je gedemotiveerd raakt? Of tot activiteiten waar je nooit aan begint omdat je er zo tegenop ziet en ze je ‘moet’ doen?

 

Eén quote heeft mijn gedachtegang over “moeten” doorbroken. En dat was de volgende:

 

‘Turn every “have-to” into “get-to”.’ Getekend Ben Bergeron (zoek deze vent maar eens op).

 

Hij bedoelde hiermee dat we dankbaar mogen zijn dat we naar ons werk mogen gaan en dat we boodschappen mogen doen. Zinspelend op de vele kansen en mogelijkheden die wij in de Westerse wereld hebben. Het grappige is, dat ik deze quote destijds verkeerd heb geïnterpreteerd. Ik dacht dat hij hiermee bedoelde dat je dingen wil doen, niet moet doen. Deze verkeerde interpretatie heeft echter veel activiteiten die ik voorheen “moest” doen, een heel stuk makkelijker voor me gemaakt. Hoe dat is gekomen leg ik je hieronder uit.

 

Wat ik leerde inzien, is dat elke keuze die je maakt een consequentie heeft. Vaak heeft elke keuze die je maakt zelfs meerdere consequenties. Dit zijn niet alleen vervelende consequenties, maar ook fijne consequenties. Een voorbeeld:
Op het eind van mijn 4e jaar Voeding & Diëtetiek had ik mijn scriptie op de valreep niet gehaald. Ik sloot hem af met een 5,4. Een 5,5 was voldoende geweest om mijn scriptie te behalen en dan was ik klaar met de studie. Helaas, ik moest mijn scriptie helemaal opnieuw doen bij een andere opdrachtgever. Hierdoor bedacht ik me dat ik ook kon stoppen met de studie en zonder diploma van school kon gaan. Dan kon ik gelijk gaan werken en omdat ik toch niet wist wat ik wilde doen, leek de Landmacht me wel leuk. Maar, als ik zou stoppen en mijn scriptie niet zou herkansen, zou ik ook de studiefinanciering en OV reiskosten terug kunnen betalen, bovenop de meer dan €10.000,- studieschuld. Na wikken en wegen besloot ik toch maar de scriptie over te doen. Niet omdat dit moest, maar omdat ik het “wilde”. Ik “wilde” namelijk niet met een grotere schuld opgezadeld zitten en ik “wilde” eigenlijk ook heel graag mijn diploma halen, ondanks dat ik niet zeker wist of ik wel als diëtist wilde gaan werken.

 

Vooral het terugbetalen van die schuld zou je op twee manieren kunnen interpreteren:

  1. Ik moet mijn scriptie halen, anders moet ik meer dan €20.000,- studieschuld terugbetalen;
  2. Ik wil mijn scriptie halen, want ik wil mijn schuld zo klein mogelijk houden en mijn diploma halen.

 

Natuurlijk is dit een voor de hand liggend voorbeeld. Het zou toch absurd zijn als ik mijn scriptie niet over zou doen en zou stoppen met de opleiding, met als gevolg het niet halen van mijn diploma én een ontzettend grote studieschuld?! Maar ik overwoog echt om te stoppen, omdat ik vanwege het “moeten” gedemotiveerd raakte.

 

Laten we dat “moeten” versus “willen” eens toepassen op jouw situatie. Mogelijk ben je iemand die een vaste baan heeft, die je weinig voldoening geeft, of wil je dolgraag een eigen bedrijf beginnen, of je wilt simpelweg minder werken. Laten we zeggen dat je ook een hypotheek hebt. Je zou dan zeggen dat er geen ruimte is om minder te werken (minder werken is een goed begin als oplossing voor één van de drie bovengenoemde motieven), want je moet die hypotheek toch betalen?! Nee, je wilt minder voor de vaste baan werken, omdat je een eigen bedrijf wilt starten. Ook al mis je hierdoor zekerheid en wordt het moeilijker om de hypotheek te kunnen betalen. Je zou vervolgens ook kleiner kunnen gaan wonen en een kleinere hypotheek kunnen nemen. Je zou ook je auto (mocht je die hebben) de deur uit kunnen doen om de kosten te drukken. Je wilt immers toch een eigen bedrijf starten?! Willen dus.

 

Je moet niet boodschappen doen, je wilt boodschappen doen. Waarom wil je boodschappen doen? Omdat je gezonde producten wilt kopen en je graag gezond wilt leven of af wilt vallen. Willen dus.

 

Je moet naar school? Je kunt ook stoppen en iets anders gaan doen. Of met de leerplichtambtenaar in gesprek gaan. Of wil je naar school om je diploma te halen? Willen dus.

 

We moeten niets, we willen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.